Nazorg

Nazorg en verzorging van je piercing

Je nieuwe piercing ziet er geweldig uit, maar een goede nazorg is essentieel voor een vlotte genezing! Een piercing is in feite een kleine open wond en heeft tijd nodig om te herstellen. Zonder de juiste zorg kan de genezing langer duren of zelfs tot een infectie leiden.

Wat kun je verwachten na het zetten van een piercing?

Het is volkomen normaal dat de huid rondom je piercing de eerste dagen rood en licht gezwollen is. Ook kan er wat gevoeligheid optreden. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam en zou binnen een paar dagen moeten afnemen.

Heb je twijfels over de genezing? Neem dan contact met me op of raadpleeg een arts in de volgende gevallen:

  • Je krijgt binnen enkele dagen na het zetten van de piercing koorts of voelt je erg ziek.
  • De pijn, roodheid of zwelling neemt niet af binnen 48 uur.
  • Er komt veel pus of een onaangename geur uit de piercing.
  • Je piercing groeit uit of vertoont tekenen van afstoting.
  • Je overweegt de piercing te verwijderen vanwege klachten. Let op: Het verwijderen van een piercing tijdens een ontsteking kan de infectie insluiten en het probleem verergeren! Neem bij twijfel altijd contact met ons op.

Hoe lang duurt de genezing?

De genezingstijd verschilt per persoon en per type piercing. Gemiddeld duurt dit minimaal 3 tot 12 maanden. Factoren zoals je algehele gezondheid, levensstijl en weerstand spelen hierbij een belangrijke rol. Een gezonde levensstijl en goede verzorging helpen de genezing te versnellen.

Belangrijke nazorgtips

Raak je piercing zo min mogelijk aan! Bacteriën van je handen kunnen een ontsteking veroorzaken.

Reinig je piercing tweemaal per dag met een zoutoplossing of een nazorgproduct dat wij adviseren. Gebruik géén alcohol, sterilon of waterstofperoxide, want deze producten drogen de huid uit en vertragen de genezing.

Vermijd zwemmen in zwembaden, meren en zeeën tijdens de eerste weken. Dit voorkomt blootstelling aan bacteriën en chemicaliën die de genezing kunnen verstoren. Dit geldt ook voor een bad

Slaap niet op je piercing. Druk en wrijving kunnen voor irritatie zorgen en de genezing vertragen.

Pas op met haarproducten, make-up en parfum. Deze kunnen in contact komen met je piercing en irritatie veroorzaken.

Wanneer kan je sieraad worden vervangen?

Bij de meeste piercings plaatsen we in eerste instantie een langer staafje om ruimte te geven aan eventuele zwelling. Dit mag na 8 weken door ons vervangen worden door een korter staafje. Dit is belangrijk voor zowel het comfort als het eindresultaat van je piercing.


Verzorging per categorie

Eerste oorbellen (geschoten)

Verzorging
Goede verzorging is belangrijk voor mooie en gezonde oren
U zult bijzonder veel plezier van uw nieuwe oorgaatjes hebben, als u deze na
het gaatjes zetten goed behandelt en regelmatig verzorgt. Statistieken tonen
aan dat de meeste infecties of problemen ontstaan na het gaatjes zetten door
onjuiste verzorging of gebrek daaraan. Deze verzorgingsinstructies helpen u
het genezingsproces te ondersteunen en om complicaties te vermijden.

  • Raak de oorbel of het oor alleen aan met schone handen.
  • Reinig de oren van de voor- en aan de achterkant van het oor, door ten minste twee keer per dag met Studex Ear Care Solution, Antisept of ontsmettingsmiddel op het nieuwe gaatje aan te brengen, zonder daarbij de oorbellen uit het oor te halen. Draai de oorbellen 2 – 3 keer door 180 ° (halve draai) naar links en naar rechts. Zorg ervoor dat je haren zich niet om de pousette (sluiting) wikkelen.

Wat moet u vermijden?

  • Verwijder de oorbel niet onnodig of raak de oorbel niet onnodig aan.
  • Duw de pousette niet te dichtbij uw oor. De pousette moeten zich altijd aan de achterkant van de oorsteker bevinden om te zorgen voor een voldoende luchtcirculatie. Er is een inkeping voor de optimale positie van de pousette.

Wat kunt U doen, om het genezingsproces te verbeteren?

  • Laat de eerste oorbellen ten minste 6-8 weken in de oorlel zonder ze te verwijderen.
  • Let wel op dat je geen allergische reacties krijgt door goedkope oorbellen te dragen die niet gemaakt zijn van chirurgisch staal of een edelmetaal als zilver of goud.

Opgelet!
Laat de oorbel 6 weken onafgebroken in het oor zitten. Na deze periode mag je de oorbel uitdoen en vervangen door een andere oorbel die ook constant gedragen moet worden.
De eerste 6 maanden na het zetten van de oorbel raden we aan om enkel lichte oorknopjes te dragen. De steker moet gemaakt zijn van chirurgisch roestvrij staal of een ander huidvriendelijk materiaal.

Ontstoken ?

Je kan infecties na het prikken van oorgaatjes voorkomen als je kiest voor steriele prikoorbellen en je oorgaatjes regelmatig verzorgt. Zorg er ook voor dat je de sluiting van de oorbellen (vlindersluiting) niet strakker aandrukt. Laat de sluiting in de inkeping van de steker zitten en controleer de juiste positie telkens wanneer je het oor reinigt. Wanneer de sluiting in de inkeping zit, kan er voldoende lucht bij het oorgaatje, hetgeen het genezingsproces bevordert.

Na het prikken van oorgaatjes is het enorm belangrijk dat je onze nazorg instructies opvolgt.

Als je oorgaatjes volledig genezen zijn en je toch moeilijk nieuwe oorbellen van andere fabrikanten kan verdragen, heb je misschien een allergische reactie op dat materiaal. In dit geval raden we je aan om die oorbellen uit te doen en STUDEX Advanced te gebruiken totdat de infectie verdwenen is. Daarna kan je kiezen voor huidvriendelijke oorbellen, waarvan je weet dat je ze kan verdragen. Kies altijd voor materialen die goed zijn voor je.

Zelfs bij oorgaatjes die al lang genezen zijn en waar je nooit problemen mee gehad hebt, kan er toch nog een infectie optreden. Dit kan gebeuren door kleine scheurtjes die b.v. veroorzaakt kunnen worden doordat je oorbellen blijven haken bij het uit- of aandoen van kleding. In dit geval kan je ook STUDEX® Advanced gebruiken om je oren te verzorgen. Je kan dan best een tijdje overschakelen naar kleine stekeroorbellen.

Onmiddellijk na het prikken van het oorgaatje kan er een lichte zwelling en / of roodheid optreden. Dit is een normale reactie en zou binnen 48 uur moeten verdwijnen, mits je de nazorg instructies correct opvolgt.
In geval van overmatige pijn, zwelling en/of roodheid, moet je onmiddellijk een arts raadplegen.

Opmerking: Onze adviezen mogen niet beschouwd worden als medisch advies. Raadpleeg je arts wanneer je medische vragen of zorgen hebt.

Kraakbeenpiercings

De komende dagen zal je piercing wat gevoelig zijn en/of pijn doen. Na een paar dagen hoort de ergste pijn verdwenen te zijn.
Tijdens het genezingsproces mag het titanium juweel niet verwijderd worden, tenzij er een allergische reactie optreed. De geneestijd hangt af van piercing en persoon. Tevens hoe je algemene gezondheid is, speelt mee in dit proces.

Wat NIET doen?

  • Reinig NIET met alcohol.
  • Vermijd druk op je nieuwe piercing en slaap er niet op. Ook niet als de piercing genezen aanvoelt. Door druk op je piercing te zetten kan deze scheef groeien en irritatiebubbels krijgen.
  • Niet prutsen of draaien aan het juweel.
  • Plak piercings niet af met pleisters. Deze zetten druk op het wondje en sluiten de huid af. Hierdoor heb je een vergrote kans op ontsteking.
  • Vermijdt de eerste 6 weken contact met zwemwater en maak geen gebruik van zonnebank of sauna. Dit om infectie te voorkomen.
  • Let op met haarproducten.

Wat WEL doen.

  • Was je handen voor je je piercing aanraakt
  • Maak de piercing 2x per dag met een steriele saline oplossing schoon. Dit doe je middels je handen te wassen met antibacteriële zeep. Schud de zoutoplossing goed en spray de oplossing op een wattenstaafje. Haal dit staafje langs de gaatjes van de piercing.
  • Hardnekkige korstjes kan je voorzichtig met een nat wattenstaafje verwijderen. Let hierbij op dat je het juweel niet teveel raakt.

Wat bij zwelling?

  • Een sieraad moet steeds ruimte hebben, ook bij zwelling. Indien de zwelling te groot is, moet er een langer staafje gezet worden. Doe dit niet zelf.
  • Kom op tijd terug voor je downsize (na 6 tot 8 weken).


Wat met vochtbultjes?
Indien je last hebt van een vochtbultje bij je piercing, is het raadzaam hier maatregelen voor te nemen zodat het bultje verdwijnt. Je kan hier meer info vinden over wat je kan ondernemen.


Hoelang duurt de genezing?

Kraakbeen geneest langzamer dan piercings in zacht weefsel. Je moet rekening houden met een geneesperiode van zeker 6-9 maanden of zelfs langer.

Orale piercings

Een orale piercing geneest doorgaans een stuk sneller dan een ander piercing. dit betekend echter niet dat het niet kan irriteren of ontsteken.

Direct na het piercen kan de gepiercete plek flink opzwellen. Bij een te kort staafje is de kans op infecties en complicaties groter. Houd dus goed in de gaten of er voldoende ruimte is. Mocht de piercing toch te strak komen te zitten, neem dan zo snel mogelijk contact op om een ander staafje te laten steken.

De eerste week is zwelling normaal. Het weefsel kan licht bloeden gekneusd en gevoelig zijn. Ook een lichte afscheiding van wit-geel wondvocht is normaal. De genezingstijd varieert per piercing en per persoon en is afhankelijk van eventuele complicaties die kunnen ontstaan. Haal de piercing tijdens het genezingsproces er niet uit, tenzij er een allergische reactie ontstaat. Hiermee voorkom je infectie en dichtgroeien van het gaatje.

Voor een zo voorspoedig mogelijk genezingsproces is het echter belangrijk dat je je aan onderstaande richtlijnen houd.

Wat NIET doen?

  • Was je handen voor je je piercing aanraakt.
  • Vermijd frisdranken, zuivelproducten pikant, te warm eten en drinken i.v.m. zwelling en infectiegevaar.
  • Blijf zoveel mogelijk van het sieraad af. Door te veel met het sieraad te bewegen beschadig je het tandglazuur of weefsel.
  • Verwijder het sieraad nooit zelf. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding of uitgroeiverschijnselen contact met ex Altera of de huisarts.
  • Bij lippiercings, vermijdt cosmetica en schoonheidsproducten gedurende de genezing wegens infectiegevaar.
  • Niet spelen met de piercing, probeer zoveel mogelijk beweging van het juweel te vermijden.
  • 4 tot 8 weken NIET baden, zwemmen, onder de zonnebank of de sauna in.

Wat WEL doen?

  • Een pijnstiller kan helpen tegen pijn in de eerste week.
  • Na eten, drinken, roken of ander oraal contact de mond spoelen met alcholvrij mondwater. Liefst mondwater op basis van 0,05% tot 0,2% chloorhexidine (CHX). Leng dit 50% aan met kraanwater.
  • Poets regelmatig de tanden en gebruik zo nodig mondwater op basis van CHX.
  • Laat je piercing gedurende heel het genezingsproces zitten.
  • Wees voorzichtig tijdens het sporten.
  • Kom op tijd terug voor je downsize

Wat bij infectie?

Bij infectie wordt aangeraden je mond te spoelen met een mondspoelmiddel dat 0,05% tot 0,2% chloorhexidine (CHX) bevat. Indien pijn, roodheid, zwelling, warmte en eventueel ook wondvocht blijven aanhouden, neem dan contact op met je huisarts. Mogelijk moet je piercing verwijderd worden.

Downsizing

Laat het lange staafje door een kortere variant vervangen als de zwelling is afgenomen EN de wond genezen is. Een tongpiercing mag je tandvlees niet raken bij praten of eten. Door een goed passend sieraad te plaatsen voorkom je schade aan tanden en tandvlees. Bij een lip of tongpiercing is het aan te raden na 2 à 3 weken een korter staafje te laten plaatsen.

TONGPIERCING

Zwelling bij een tongpiercing is normaal. Een tong kan al snel dik opzwellen. Tegen de avond zal de tong aan zijn maximale zwelling zitten. Na een dag of 2 heb je nog steeds een dikke tong. De zwelling zal na ongeveer 2 weken weg zijn.
De eerste 2 dagen kan er ook sprake zijn van een lisptong.

Tips bij een tongpiercing

  • Bij napijn en zwelling van een tongpiercing kunnen ijsblokjes soelaas brengen. Laat het ijsblokje smelten op de tong.
  • Wanneer je tong héél opgezwollen is en héél veel pijn doet, die een lange tijd aanhoudt, is het aangeraden om terug naar de piercer te gaan. De piercer zal je tong inspecteren en je al dan niet doorverwijzen naar een dokter.

LIPPIERCING

Tips bij een lippiercing

  • Bij een smiley of frowny piercing is het erg belangrijk dat je tijdens het tandenpoetsen het sieraad optilt zodat je niet hard over het sieraad heen poetst. Let op bij het afhappen van hard voedsel (b.v. appels/broodjes)

Gemiddelde geneestijd per piercing:

  1. tong: 2- 8 weken
  2. tongweb: 2-8 weken
  3. smiley/frowney: 2-6 weken
  4. labret: 2-3 maanden
  5. medusa: 3-6 maanden
  6. monroe/madonna: 2-3 maanden


Neuspiercings

Je zojuist geplaatste piercing zal de komende paar dagen gevoelig zijn of een beetje pijn doen. Na een paar dagen hoort de ergste pijn verdwenen te zijn.
Indien je langdurig last houdt van pijn, raadpleeg dan eX Altera.

Tijdens de geneestijd mag het geplaatste titanium sieraad niet verwijderd worden, tenzij er sprake is van een allergische reactie. De geneestijd verschilt per piercing en per persoon. Je algemene gezondheid en conditie speelt hierbij een rol. We raden je aan het eerste sieraad minimaal 2-4 maanden te laten zitten.

Neusvleugel piercings genezen langzamer dan piercings die in wat zachter weefsel (met een betere doorbloeding) gezet zijn. Je moet daarom vaak rekening houden met een geneesperiode van zeker 4-9 maanden.

Voor een zo goed mogelijke genezing is het raadzaam je aan de volgende regels te houden:

  • Was je handen voor je je piercing aanraakt.
  • Maak de piercing 2 maal daags schoon met een zoutoplossing. Dit doe je middels je handen te wassen met een antibacteriële zeep. Schud de zoutoplossing goed en spray de oplossing op een wattenstaafje. Haal dit wattenstaafje langs de gaatjes van de piercing. Draai het sieraad niet rond.
  • Indien je een septum piercing naar binnen wilt dragen dien je het eerst schoon te maken. Schuif het sieraadje voorzicht naar achteren over de verdikking in je neus heen. Draag het sieraad niet de hele genezing naar binnen.
  • Let op met make-up en dagcrème, dit moet 3-5cm van het gaatje afblijven. Ook zonnebrand en andere cosmetische producten mogen niet bij de piercing in de buurt aangebracht worden.
  • Plak de piercing niet af met pleisters. Een pleister zet druk op het wondje en sluit de huid af. Hierdoor heb je een vergrote kans op ontsteking.
  • Vermijdt de eerste 6 weken contact met zwemwater en maak geen gebruik van zonnebank of stoombaden/sauna. Dit om infectie te voorkomen.
  • Druppel geen wonddesinfectie op de wond. Dit is te heftig voor het helende weefsel en houd de wond onnodig lang open.
  • Een nieuwe piercing zwelt altijd een beetje op. Indien je sieraad te strak is komen te zitten, kom dan even bij ons langs. Een sieraad moet altijd ruimte geven aan het kraakbeen om te zwellen, maar moet ook niet zo lang zijn dat je er makkelijk aan blijft haken. Laat je piercing altijd wisselen door de piercer, doe dit niet zelf.
  • We plaatsen de neuspiercing met een ringetje of een staafje. Wanneer het huidige sieraad irritatie/druk geeft is het verstandig om dit te wisselen naar een ander sieraad.  Laat je piercing altijd wisselen door de piercer, doe dit niet zelf. Wisselen is een priegelwerk, en zelf creëer je vaak meer schade.
  • Je kunt bij neusvleugel piercings last krijgen van een vochtbultje. Dit is een rood blaasje bij het gaatje van je piercing. Een vochtbultje wordt vaak verward met een kraakbeenontsteking. Een ontsteking moet echter anders behandeld worden dan alleen een vochtbultje. Heb je last van overmatige zwelling, overgevoeligheid, extreme roodheid en pus uit de wond? Neem dan gelijk contact op met de piercer, of de huisarts. In de meeste gevallen moet het sieraad gewisseld worden voor een langer sieraad, en is er een antibioticazalf (bijv. Terramycine) nodig. Haal het sieraad er niet uit, om inkapseling van een ontsteking te voorkomen.
  • Indien je last hebt van een vochtbultje bij je piercing, is het raadzaam hier maatregelen tegen te nemen zodat het bultje zo snel mogelijk weer weg is.

Geneestijden:
Septum 2-4 maanden
Neusvleugel 4-9 maanden

Lichaamspiercings

De zojuist geplaatste piercing zal de komende paar dagen gevoelig zijn of een beetje pijn doen. Na een paar dagen hoort de ergste pijn verdwenen te zijn. Tijdens het piercen ontstaat er een diepe wond die tijd nodig heeft om te genezen. Hoe snel deze wond geneest hangt af van de plaats van de piercing en de kwaliteit van de nazorg.

Voor een zo goed mogelijke genezing is het raadzaam je aan de volgende regels te houden.

Wat NIET mag!

  • Raak de piercing zo min mogelijk aan met de handen.
  • Vermijdt de eerste twee maanden contact met zwemwater en maak geen gebruik van zonnebank of stoombaden/sauna. Dit om infectie te voorkomen.
  • Druppel geen wonddesinfectie op de wond.
  • Zorg dat er geen crème, bodylotion, make- up of andere verzorgingsproducten in de wond terechtkomen.
  • Draag geen pleisters over de piercing zodat het wondje goed kan ademen. Indien nodig, neem dan even contact op om te vragen naar mogelijkheden voor bijvoorbeeld werk of sport.
  • Draag geen strakke of vuile kleding over de piercing om wrijving, irritatie en ontstekingen te voorkomen;
  • Verwijder de piercing nooit zelf, vraag hierbij hulp van de piercer of neem contact op voor passend advies. Dit geldt dus ook voor tijdens de verzorging ervan of als je de piercing toch weer zat bent bijvoorbeeld.

Wat WEL moet!

  • Was de handen alvorens de piercing aan te raken.
  • Maak de piercing 2 maal daags schoon met een zoutoplossing. Dit doe je middels je handen te wassen met een antibacteriële zeep. Schud de zoutoplossing goed en spray de oplossing op een wattenstaafje. Haal dit wattenstaafje langs de gaatjes van de piercing. Draai het sieraad niet rond maar beweeg met de lengte van het staafje mee.
  • Zorg dat de piercing zo droog mogelijk blijft.

TEPELPIERCING

Het kan voorkomen dat er in de eerste dagen na het piercen een witte of doorzichtige afscheiding te zien is. Geen zorgen, dat is een normale reactie! Een groene afscheiding daarentegen is niet goed (etter). Er kunnen ook witte schilfertjes rond de piercing ontstaan. Ook dit is een normale reactie. Het is afkomstig van de melkklieren in de tepels en kan levenslang aanhouden.

Tips bij tepelpiercings

  • Zorg dat je tijdens slapen en sporten een strak topje draagt die niet al te veel knelt onder de borsten want je wilt natuurlijk nog wel een goede bloedsomloop behouden en lekker kunnen slapen.
  • Draag ook overdag een strakker topje/shirt. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk wrijving tegen je piercing aan komen en piercings goed tegen je lijf aan worden gehouden en zo niet zo snel ergens aan blijven haken maar ook dat het niet te veel beweegt.
  • Zorg ook dat de piercing altijd tegen iets schoons aan zit. Het is een open wond, of je het nu ziet of niet (want de gaatjes zijn meestal erg klein) en daar moet je ook zo mee omgaan. De Libresse micro inlegkruisjes bieden hiervoor (bij de dames) uitkomst. Bij de heren is het dragen van een hemd onder de kleding een goed idee. Zorg dan dat je dagelijks een schoon shirt aantrekt.

Wat zijn symptomen van een ontstoken tepelpiercing?

  • Er komt groene etter uit de tepel
  • De borsten en tepels doen pijn
  • Er ontstaat roodheid rondom de tepels
  • Er is een duidelijke zwelling zien- en voelbaar

Ondervind je deze symptomen, contacteer dan dadelijk een huisarts.


NAVELPIERCING

Tips bij navelpiercings

  • Het is ook belangrijk dat je navel piercing droog blijft, vooral na het douchen. Je kan met de haardroger over je navelpiercing gaan om deze zo contactloos mogelijk te drogen.
  • Probeer niet teveel met een wattenstaafje te prutsen.
  • We raden het af om de eerste 6 weken te zwemmen met een navelpiercing. Stilstaand water (met chloor) is niet goed voor je piercing en het genezingsproces.
  • Draag best geen broeken die net op je navel komen, anders komt er teveel druk op het juweel. High-waist jeans die boven je navel of low-rise jeans die onder je navel komen zijn wel helemaal oké!

Gemiddelde geneestijden lichaamspiercings:

tepel: 9-12 maanden
navel: 9-12 maanden
wenkbrauw: 3-6 maanden
bridge: 3-6 maanden
sideburn: 4-9 maanden

Lobe piercings

De komende dagen zal je piercing wat gevoelig zijn en/of pijn doen. Na een paar dagen hoort de ergste pijn verdwenen te zijn. Indien je langdurig last houdt van pijn, raadpleeg dan eX Altera.

Tijdens de geneestijd mag het geplaatste titanium sieraad niet verwijderd worden, tenzij er sprake is van een allergische reactie. De geneestijd verschilt per piercing en per persoon. Je algemene gezondheid en conditie speelt hierbij een rol.

We raden je aan het eerste sieraad minimaal 2-3 maanden te laten zitten.

Piercings in je oorlel genezen doorgaans vrij snel en gemakkelijk. Houd rekening met een geneestijd tussen de 2-3 maanden. Soms kan de geneestijd dus wat uitlopen als je gaatje al wat meer richting de kraakbeenrand zit.

Als nazorgmethode raden wij je een zoutoplossing of het gebruik een milde antibacteriële zeep aan.

Voor een zo goed mogelijke genezing is het raadzaam je aan de volgende regels te houden:

  • Was je handen voor je je piercing aanraakt
  • Vermijd druk op je nieuwe piercing en slaap er niet op. Ook niet als de piercing genezen aanvoelt. Door druk op je piercing te zetten kan deze scheef groeien en irritatiebubbels krijgen.
  • Maak de pericing 2x per dag met een steriele saline oplossing schoon. Dit doe je middels je handen te wassen met antibacteriële zeep. Schud de zoutoplossing goed en spray de oplossing op een wattenstaafje. Haal dit staafje langs de gaatjes van de piercing.
  • Hardnekkige korstjes kan je voorzichtig met een nat wattenstaafje verwijderen. Let hierbij op dat je het juweel niet teveel raakt.
  • Niet prutsen of draaien aan het juweel.
  • Bij het schieten van oorlelgaatjes met een schietpistool, sluit de oorbel met een vlinderachterkantje. Let dan goed op dat er geen vuilophoping op dit achterkantje ontstaat. Ga er dagelijks goed met een wattenstaafje met zoutoplossing langs om overtollig wondvocht te verwijderen.
  • Bij het schieten van oorlelgaatjes met een schietpistool; houd je even goed in de gaten dat je nog voldoende ruimte hebt in het sieraad. Een schietoorbel heeft twee 'standjes'. Houd dus in de gaten dat het niet al te strak is.
  • Vermijdt de eerste 2 maanden contact met zwemwater en maak geen gebruik van zonnebank of stoombaden/sauna. Dit om infectie te voorkomen.
  • Druppel geen wonddesinfectie op de wond. Dit is te heftig voor het helende weefsel en houd de wond onnodig lang open.

In een geval van een ontsteking of keloïd zullen we je doorverwijzen naar je huisarts. Je bent bij ons altijd welkom voor advies!

Vochtbultjes

Bij een nieuwe kraakbeenpiercing ontstaat in veel gevallen een klein vochtbultje. Erg vervelend, maar gelukkig te verhelpen! Een kraakbeenbultje is in de meeste gevallen een kleine bacteriële ontsteking, en kan worden veroorzaakt door teveel druk bij het slapen, of slechte verzorging. Hierbij tips en tricks om vochtbultjes te voorkomen, en te verhelpen!

  • Probeer niet op je piercing te liggen tijdens je slaap. Ook niet als je piercing 'genezen' aanvoelt. Je vers gezette piercing is erg fragiel, en kan het gewicht van je hoofd de hele nacht niet aan. Naast vochtbultjes kan de druk ook scheefgroei van de piercing veroorzaken, en dit is erg moeilijk terug te draaien. Ben je een wilde slaper en lukt het niet om niet op je piercing te liggen? Overweeg om een reiskussen, of een ander kussen met een gat erin aan te schaffen. Als je je oor in het gat van het kussen kan leggen staat er geen druk op, en is je piercing een stuk blijer!
  • Laat het sieraad veranderen naar een (andere maat) staafje. Een ringetje kan veel druk geven bij het slapen, en beweegt veel meer dan een staafje. In sommige gevallen helpt het dus om je sieraad om te wisselen naar een staafje. Als je al een staafje hebt, zou het kunnen dat deze te lang of te kort is. Een sieraad moet altijd ruimte hebben om te zwellen, maar moet ook niet zo lang zijn dat je er makkelijk aan blijft haken. Laat je piercing altijd wisselen door de piercer, doe dit niet zelf. Wisselen is een priegelwerk, en zelf creëer je vaak meer schade.
  • Maak het twee keer per dag schoon met een zoutoplossing. Zoutoplossing ontsmet niet alleen het wondje, maar droogt ook uit. Naast de schoonmaakspray die wij verkopen kun je ook proberen zelf (zee)zoutoplossing te maken, en je oor hierin te laten weken. Op die manier droogt het bultje nog sneller uit. Doe dit niet vaker dat 1 keer per dag, en alleen als je last hebt van een geïrriteerde piercing of een vochtbultje. Teveel uitdrogen kan ook tegendraads werken.
  • Probeer onze antibacteriële spray. In deze spray zit een heel klein percentage alcohol en chloorhexidine, en is daarom wat sterker dan alleen de zoutoplossing.
  • Probeer een Silicone Healing Discs (ofwel: no pull disc). Het plaatsen van een silicone disc helpt de druk te verdelen, en is minder scherp voor de wond. Zorg wel dat je deze discs goed schoonhoud, er blijft immers veel sneller viezigheid achter zitten dan bij een standaard piercing. Als je piercing nog een open wond is, of er vaak pus uitkomt is een healing disc dus geen goed plan. Ook moet er gezorgd worden dat het sieraad, met de discs, nog steeds genoeg ruimte heeft. Laat de disc dus altijd plaatsen bij je piercer.
  • Een goede genezing hangt altijd samen met je algemene gezondheid. Door genoeg water te drinken en gezond is je huid gezonder, en genees je sneller. Zorg dus goed voor jezelf!

Als je je piercing al een langere tijd hebt, en last blijft houden van een bultje is het mogelijk dat het littekenweefsel is geworden. Mocht dit zo zijn moet het in veel gevallen door de huisarts verwijderd worden. Mensen met een donkere huid hebben sneller kans op deze zogenaamde keloïd. Wacht dus niet te lang met het behandelen van je kraakbeenpiercing als je merkt dat er een bultje ontstaat.

Een vochtbultje wordt vaak verward met een kraakbeenontsteking. Een ontsteking moet echter anders behandeld worden dan alleen een vochtbultje. Heb je last van overmatige zwelling, overgevoeligheid, extreme roodheid en pus uit de wond? Neem dan gelijk contact op met de piercer, of de huisarts. In de meeste gevallen moet het sieraad gewisseld worden voor een langer sieraad, en is er een antibioticakuur nodig. Haal het sieraad er niet uit, om inkapseling van een ontsteking te voorkomen.

Dermals

In principe kan de dermal overal geplaatst worden. Lichaamsdelen die vaak gestoten kunnen worden zoals armen, polsen en handen zijn af te raden. Door teveel stoten is de kans op irritaties, ontstekingen en uitgroei groter. Ook plooien (tussen de borsten, elleboogholte) zijn niet geschikt omdat de huid daar altijd in beweging is.

De implant groeit snel vast onder de huid. Verwijderen gebeurd via de huisarts. Neem bij extreme roodheid of pijn, zwelling, bloeding, pus, kleurverandering, uitgroei of afstotingsverschijnselen altijd contact op met Ex Altera of je huisarts.

De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook zodanig behandeld worden.
Voor een zo goed en snel mogelijke genezing moeten de volgende regels in acht genomen worden:


  • Was je handen voor je je piercing aanraakt.
  • Was de dermal 2x daags met een antibacteriële spray of zoutoplossing. Dep het daarna voorzichtig droog.
  • Druppel geen alcohol of Sterilon op het wondje.
  • Smeer geen zalf, Vaseline of Sterilon op het wondje.
  • Laat de eerste week na het plaatsen van de piercing 24/7 een pleister op je dermal zitten.
  • Na de eerste week hoef je de dermal enkel 's nachts af te dekken.
  • Hierna begint de dagelijkse verzorging: ga elke dag met een nat gaasje (die niet kan pluizen) even onder de randjes van de piercing om deze schoon te houden.
  • Masseer de dermal na de eerste 6 weken als volgt: Leg een (schone) vinger op de dermal. maak voorzichtig een ronddraaiende beweging met een lichte druk. Hiermee verminder je de vorming van littekenweefsel en zorg je ervoor dat het mooi plat tegen het lichaam geneest. Ook na de genezing is het raadzaam dit regelmatig te blijven doen. Zo blijft de dermal mooi plat op de huid liggen.
  • De genezingsduur bedraagt bij een goede verzorging ongeveer 8-12 weken.
  • Geef het veel rust en voorkom stoten. (let op met sporten.)
  • Vermijd contact met zwemwater en ga niet in bad of naar de sauna gedurende de genezingsperiode.

Stretching

Nieuwe oorlelpiercings hebben 4 tot 6 weken nodig om volledig te genezen. Gestretchte piercings duren langer. Als je je oorlellen in één keer met een volledige maat vergroot, is de minimale genezingstijd anderhalf keer zo lang als de oorspronkelijke genezingstijd van je oorlellen. Na 6 tot 8 weken zouden kleine scheurtjes of andere irritaties door het stretchen genezen moeten zijn, op voorwaarde dat je de juiste nazorg volgt.

  • Nazorg

Het stretchen van een piercing vereist zowel voorbereiding als speciale nazorg. Eén à twee weken voordat je begint met het stretchen van een genezen piercing, kun je je oorlellen minstens twee keer per dag masseren met olie (vb. castor) . Dit bevordert de natuurlijke elasticiteit van de huid, waardoor het gemakkelijker wordt om een sieraad in een grotere maat te plaatsen.

Na het stretchen van je oorlellen moet je dezelfde nazorgroutine volgen als bij een verse piercing. Spray je oorlellen 2 keer per dag, zowel aan de voor- als achterkant, met een zoutoplossing zoals Otzi Solution Antibacterienne

Als de huid rond je gestretchte piercing droog of gebarsten raakt, kun je Tea Tree Olie toevoegen aan je nazorgroutine. Meng 2 tot 3 druppels Tea Tree Oil met de zeezoutoplossing of voeg een kleine druppel toe aan een met zoutoplossing doordrenkt watje. Breng Tea Tree olie nooit direct aan op je oorlellen, want het is erg krachtig en moet altijd verdund worden met een zoutoplossing of een andere verzorgende olie.

  • Problemen
  1. Te snel en te ver stretchen kan microscopische scheurtjes veroorzaken aan de binnenkant van je oorlelpiercing, ook wel de fistel genoemd. Deze kleine scheurtjes maken je vatbaarder voor infecties. Daarom is het belangrijk om langzaam te stretchen en niet meer dan één maat per keer omhoog te gaan.  Als je te agressief stretcht en meerdere maten tegelijk probeert te vergroten, kun je grotere scheuren veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen deze scheuren zelfs hechtingen vereisen.
  2. Een ander probleem dat kan optreden bij te snel en te ver stretchen is een blowout. Dit is een extreme zwelling van de fistel, waardoor het lijkt alsof je piercing binnenstebuiten is gekeerd. Om een blowout te behandelen, moet je teruggaan naar een kleinere maat sieraad en de juiste nazorg toepassen terwijl het weefsel herstelt. Voeg Tea Tree Oil toe aan je nazorgroutine, zoals eerder beschreven. Tea Tree Oil heeft natuurlijke antiseptische eigenschappen die infecties helpen voorkomen.